Poppenhuizen en miniaturen 't Kleine Loo

Alles Klein

Je kunt altijd met vragen per e-mail bij
Alles Klein terecht:

info@allesklein.nl


De Engelsman
De Engelsman

Graag tot ziens!

Alles Klein Tips: basiskennis

* Help, ik heb een hobby, basiskennis
* Hoe kies ik een poppenhuis, basiskennis

Kijk ook op Elektra- en behangtips

Help, ik heb een hobby!

De poppenhuishobby is zo allesomvattend dat je makkelijk het overzicht verliest. Eigenlijk is alles in het klein mogelijk wat in het echt ook bestaat.
Er zijn geen regels voor:

Alles kan, niets moet!

Allereerst hoofdregel 1: er is geen MOETEN in je hobby, dit is vooral een hele leuke hobby met zó veel aspecten dat iedereen wel iets ermee kan.
Een verslavende hobby, dat ook. Maar vooral gezellig.

Regel 2: Je hoeft niet alles te KUNNEN. De een is goed in breien & haken, de ander is goed met hout. Geniet van datgene waar je goed in bent. Alles is te koop, in elk stadium van bouwpakket tot afgewerkt, dus je kunt altijd het complete plaatje realiseren.

Regel 3: Het prettigste is: je kunt eigenlijk geen FOUTEN maken. In het klein is praktisch alles te herstellen. Bedenk ook: iedereen heeft ooit dezelfde beginnersfouten gemaakt. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je maakt, plezier beleeft aan je hobby!

En die hobby is heel breed. Niet alleen zit ik thuis lekker te knutselen, leef ik me uit in zaagwerk of met verf en klei, maar ook lees ik allerlei kunst- en geschiedenisboeken met andere ogen. Loop ik tijdens de vakantie met heel ander inzicht rond in musea en geniet tijdens wandelingen van al die verschillende bouwstijlen in geveltjes. Mijn wereld is door het kleine opeens veel groter geworden!

Waar te beginnen?

Gewoon door te DOEN. Laat je fantasie de vrije loop, trek je niets aan van mislukte eerste pogingen. Kijk heel veel om je heen, op de beurs en op internet vind je veel voorbeelden. Er zijn diverse sites waar je in contact kunt komen met mede-hobyisten, waar je voorbeelden kunt vinden, foto’s van andermans projekten. Daar leer je van: “oh, doen ze het zó.”
Er zijn twee Nederlandse tijdschriften: Poppenhuizen & Miniaturen (tweemaandelijks) en Dolls House Nederland (maandblad), waarin veel projekten staan beschreven maar ook voorbeelden en adressen van winkels en data van tentoonstellingen en beurzen.

Oefening bart kunst

Staar je niet blind op de prachtige resultaten van anderen. Iedereen is ooit begonnen. Kijk hoe een ander het doet, probeer zelf uit. Soms mislukt het de eerste keer, maar zonder oefening ook geen resultaat. Wat geeft het als je klei-groente mislukt? Dan neem je een ander stukje en probeert het nog eens. Je hebt meestal niet veel materiaal nodig en veel is herbruikbaar.
Door van alles uit te proberen, ontdek je vanzelf je sterke kanten. De een kan dit, de ander dat.
En wat geeft het als je behang scheef zit of verkleurd is? Dan gooi je er toch een fris behangetje tegen aan. Wat geeft het als je verfwerk niet mooi lukte: dan probeer je het toch gewoon opnieuw. Wat niet weet(ziet), wat niet deert… Het gaat tenslotte om het eindresultaat.
Alvast veel plezier toegewenst!

Een poppenhuis, basiskennis

Natuurlijk kun je je uitleven in het maken van allerlei miniaturen, maar op gegeven moment wil je toch graag een kamertje vullen, een poppenhuis tot leven brengen. En waar begin je dan?
De een is heel tevreden met een plank in de boekenkast, anderen vullen complete (logeer)kamers met hun poppenhuizen. Alles kan en mag. Huis, toonkamer, inbouwen in bestaande kast, een hoekje, een vitrine met losse spulletjes, een scene onder een glazen stolp, verzin het maar.

Wanneer u vragen heeft, kunt u deze mailen naar info@allesklein.nl

Hoe kies ik een poppenhuis?

Als je eenmaal toe bent aan een poppenhuis, blijkt er zoveel mogelijk dat het soms moeilijk kiezen is. Dan stel je je eerst de volgende vragen:
* hoeveel plek mag het huis innemen
* hoeveel mag het huis kosten
* wat wil ik ermee doen, hoe wil ik het huis inrichten

Een poppenhuis kies je uiteindelijk op uiterlijk: je vindt het leuk/mooi of niet. Maar ook bij een poppenhuis waar je direct verliefd op raakt, is het belangrijk om even stil te staan bij die vragen.

De kosten: wordt dit het enige huis dat je ooit zult kopen of maakt het niet uit. Dat beperkt de keuze nogal. Ikzelf raad beginners af om direct een heel groot huis te kopen, want je zit er gelijk aan vast. Terwijl je soms later andere ideeën krijgt, een andere kant opgaat, en dan zit je met dat grote huis. Ook is het voor een beginner soms onoverzichtelijk: waar ben ik aan begonnen? Maar… als dat huis het enige is wat je ooit kan aanschaffen, dan is een groot huis misschien niet zo ’n slechte keus. Je bent immers niet verplicht het allemaal ineens in te vullen; ik ben moeiteloos meer jaren bezig met inrichting van een compleet huis, ondertussen dromend en veranderend.

Plek: waar komt het huis te staan? Een groot huis kan heel overheersend zijn in een huiskamer. Heb je een aparte hobbykamer of komen ook je hobbyspullen er nog bij in de kamer? Niet iedereen wil dat, drie jaar op de keukentafel is dan een heel lange tijd.
Meet altijd op welke plek geschikt is, ook qua hoogte. Probeer het desnoods uit met een grote kartonnen doos ofzo.
Ikzelf heb graag een verrijdbaar (laden)kastje onder mijn poppenhuis, dan kan ik het makkelijk verplaatsen of draaien als ik bezig ben en staat het huis op een goede hoogte. In de laden zijn de directe hobbyspullen en gereedschap bij de hand.

Het juiste huis: wil je een boerenwoning nabouwen of houd je van het barokke Versailles? Elk huis heeft een eigen stijl, van landhuis/kasteel tot stadswoning. Natuurlijk kun je van alles aanpassen naar je smaak, maar bij het ene huis is dat makkelijker (en goedkoper) dan bij het andere. Kijk dus even naar de basisvorm en stijl van het huis, hoe minder vaste ornamenten, hoe makkelijker naar je eigen zin te maken. Bedenk ook wat je ín het huis wil: in een kleine cottage passen misschien niet een keuken, een woonkamer en een badkamer en een babykamer en een dienstmeidenkamer…
Kies dus tevoren enigszins het aantal verschillende vertrekken wat je wil inrichten. Kies ook tevoren enigszins de grootte van de vertrekken. Wil je een bankstel en een eettafelset in één woonkamer, dat past vaak niet. Groot tweepersoonsbed en kasten en een schouw? Als er veel ramen in de wanden zitten, houd je opeens minder wand over voor je meubels…

Open of dicht huis?

Open huizen zijn huizen waar je rechtsstreeks in kijkt, zonder voorgevel. Het voordeel is dat je alles ziet, het nadeel is dat je inderdaad continu alles ziet. Soms is het prettig om het huis even “dicht” te doen. Een ander nadeel is dat het sneller stoffig wordt maar dat is te verhelpen met een glasplaat er voor. Voorbeeld van open huis is o.a. het Leidse en Goudse Grachtenhuis (Karweipost, tot 2010).
Dichte huizen hebben een voorgevel, die in 1 of meer delen openscharniert. Voordeel is dat je een leuke gevel kunt maken, het minder snel stoffig wordt en kleine kinderen of huisdieren er niet aankomen. Nadeel is dat het openscharnieren ruimte kost, de voorgevel moet opzij ook passen.
Maar het is zo leuk om met de lichtjes aan door de ramen te kijken naar de kamers, net echt.
Dit type huis komt veel voor, ook bij AllesKlein.
Dan is er nog een vorm: omdraai-huizen, noem ik het. Huizen (o.a. Greenleaf) die weliswaar open zijn maar een uitgebreide voorgevel aan de achterkant hebben. Dus je zit altijd met een dilemma: zicht op de voorgevel of omdraaien voor inkijk in de kamers? Dit type huis heeft vaak ook nog eens kleine kamertjes, want het accent ligt echt op de fraaie voorgevel, soms met torenspitsje e.d.

Kwaliteit

Er is veel keus, in prijs en grootte maar ook in kwaliteit. Er zijn huizen van multiplex of MDF. Triplex is vaak te dun, dat gaat kromtrekken zodra je behangt of verft. Deze huizen (o.a. Greenleaf, DelPrado) zijn van triplex. Het huis is lichter dan die van MDF maar ook kwetsbaarder.
Multiplex is dikker en trekt minder. Vaak moet deze plaat eerst gegrond of met plamuur bewerkt worden. Berkentriplex (ook in 9 mm dikte) is een gladder en heel licht materiaal, geschikt voor hangende huizen.
MDF is inmiddels een veelgebruikt materiaal. De vette goedkope soort moet je ook eerst schuren en gronden maar een goede kwaliteit MDF-plaat kun je direct bewerken. MDF is er in allerlei diktes. Voor een poppenhuis is 9-10 mm geschikt, ook omdat ramen en deuren een inbouwdikte hebben van ca. 9 mm. MDF is sterk en glad maar op de kopse kant wel kwetsbaar. Daarom zijn er speciale MDF-scharnieren (met een hoek). Ook in scharnieren zijn kwaliteitsverschillen. Een draaiende voorgevel van een groot poppenhuis hangt behoorlijk zwaar en vraagt om stevige scharnieren.

Omschrijving

Het is als lezen van makelaarsteksten: “landelijk gelegen, leuk klushuis.” We weten dan wel dat het erg afgelegen met veel achterstallig onderhoud is. Ook bij poppenhuizen moet je soms goed lezen: “huis met 9 vertrekken” kan zijn een huis met een middentrappenhuis (3x “kamer” maar gevuld met de trap en smalle overloop) met 2x2 kamers aan weerszijden en 2 kamers op de schuine zolder (waar dus geen hoge kast kan staan). Blijft over: 4 kamers en een vliering-zolder. Er zijn ook huizen met inderdaad brede overlopen met ruimte voor meubeltjes en een zolder met rechte achterwand met inderdaad ruime kamers. Let daarom goed op de totale bouwvorm.

Bij twijfel

Om het kiezen makkelijker te maken: ga eens voor het huis staan en probeer je in te denken hoe je het wil inrichten. "Inwonen" noem ik het. In die hoek de keuken, daar naast de trap een linnenkast, daar komt dan de slaapkamer… benoem elk vertrek in gedachten, richt het huis in. Kan er nog iets aangepast worden, zitten de ornamenten, trappen en raamkozijnen er los bij (makkelijker te verven). Past die grote hangende kroonluchter en dat geliefde bankstel?
Als je kamers tekort komt, of het "inwonen" lukt niet, moet je misschien verder kijken.
Er is keus genoeg en bijna elk huis is uiteindelijk naar wens aan te passen.
Alvast veel plezier straks met het inrichten!

Kijk ook op Elektra- en behangtips

Kijk ook op Veelgestelde vragen

Top

Terug