Poppenhuizen en miniaturen 't Kleine Loo

Aloyse, trotse ontwerpster en bouwer van het Koninklijke Poppenhuis Het Kleine Loo (Rijnhal Arnhem 2007).

Moeilijk te fotograferen vanwege het glas rondom tijdens de tentoonstelling in de Rijnhal (oktober 2007) maar het poppenhuis is fantastisch ingericht door tientallen mensen. Uit allerlei hoeken en landen kwamen bijdragen aan dit vorstelijke poppenhuis.

Man Peter en zoon DaniŽl kwamen ook even heel trots kijken naar het huis, tenslotte hebben zij de hele voorgeschiedenis meegemaakt!

Overigens is de voorgevel -door derden- hier veranderd t.o.v. de eerste versie, minder kaal dan het origineel maar ook minder in de stijl van Paleis het Loo.

De porseleinkamer met zojuist gearriveerde nieuwe aankopen (uit het krat).

Het boudoir van Sophie, meubels beschilderd door Simone Kasbergen e.a.

Koninklijke stal


Prive

't Kleine Loo

Tentoonstelling Koninklijk Speelgoed

Vorig jaar november is het poppenhuis Het Kleine Loo overhandigd aan Prinses Maxima voor haar dochters en kwam daarmee in het voor ons ontoegankelijke Eikenhorst terecht. Gelukkig konden we toch allemaal nog een blik werpen op dit bijzondere pronkpoppenhuis tijdens de tentoonstelling van Het Koninklijke Speelgoed van Wilhelminia tot Amalia, gedurende de eerste maanden van 2009 in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Wanneer we nog eens zo'n kans krijgen, is niet te zeggen. Overigens is ook Paleis het Loo zelf met de tuinen te bezoeken en alleszins de moeite waard.

Eind november 2007 werd het Kleine Loo aan Het Koninklijk Huis geschonken. Een verslag van deze overdracht aan Prinses Maxima in Dolls House Nederland nr.38 (dec 2007)
Uiteraard mogen de drie kleine prinsessen er niet zomaar mee spelen. Amalia kreeg daarom een Lundby speelpoppenhuis.
De vele medewerk(st)ers ontvingen een dankbrief namens Prinses Maxima, die er zeer verguld van is, zo'n mooi huis....
Tijdens Poppenhuisstad Arnhem op 26-27-28 oktober was het Kleine Loo in volle glorie te bewonderen (zie foto)

Boek over Het Kleine Loo

Boek

In 2008 kwam het boek over Het Kleine Loo uit. Hierin wordt uitgebreid ingegaan op de details in alle kamers aan de hand van een toer door het poppenhuis met popje "Juliana". Het boek (59 euro) werd enthousiast ontvangen en al snel volgde een tweede druk. Uitgave van Dolls House Nederland en bij o.a. Alles Klein te verkrijgen.
Later verscheen ook de 1:12 versie van Het Kleine Loo. Deze is inmiddels uitverkocht.

Het Kleine Loo

Dit poppenhuis is gebouwd in opdracht van Dolls House Nederland met het idee om de inrichting door diverse (vak)miniaturisten in Nederland te laten maken. Het huis zelf is gebouwd door Aloyse van Mini-Maten te Utrecht en meet maar liefst anderhalve meter breedte en hoogte.

Het huis is gebaseerd op het middenschip van het echte Paleis Het Loo in Apeldoorn. De onderbouw is naar vrij ontwerp want het echte Loo heeft de kelders ondergronds.

In het Kleine Loo zijn aan weerszijden van het ruime (!) trappenhuis totaal 6 brede kamers. Op zolder is ruimte voor nog ettelijke kamers. De kamers in het trappenhuis zelf zijn bijna 50 cm breed. Van de begane grond loopt een brede dubbele trap naar de eerste etage.

In de onderbouw bevinden zich nog drie grote ruimtes die onder te verdelen zijn, voor keukens en dergelijke. Aan de voorzijde zijn twee scharnierende buitenstukken en in het midden de brede buitentrap, die uitneembaar is.

Op het platte dak zijn vier schoorstenen te zien.
In de dakkapellen zitten scharnierende ramen.
Ook in de zijwanden zitten ramen.

In het Kleine Loo, dat in Arnhem bij Het Poppenhuis te bezichtigen was, zijn een zestal losse kamers geleverd die na het inrichten in de betreffende kamerruimten zijn geschoven. Deze staan niet vermeld op de bouwtekening.
De bouwtekening is verkrijgbaar bij Alles Klein (voorheen Mini-Maten) ( € 12,50).


Een vaak gestelde vraag betreft het schenken van het poppenhuis aan de Koninklijke Familie. Ikzelf ben van mening dat het een uitstekend geschenk is voor drie (kroon-)prinsesjes, geheel in de traditie van de vele antieke poppenhuizen. We kunnen goed laten zien welk vakmanschap en liefde voor miniatuur er nog altijd is en bovendien maak je zo de meeste kans op langdurig voortbestaan van het poppenhuis. Deze wordt niet zo snel weggegooid!....

De hobby is zeker gebaat bij de publiciteit die het poppenhuis heeft gekregen door de Koninklijke allure. Het was nooit geslaagd zonder de medewerking van al die mensen, die deels gemotiveerd werden door het bijzondere einddoel. Daarmee vind ik dit huis een mooi initiatief van Rika van Nellestijn.

Hal

De entreehal met dubbele trap en doorkijk (gietijzeren deur) naar achtertuin. Met echte porseleinen tulpenvazen voor de bogenwand.

Uniek Poppenhuis:

Naast de versie van Het Kleine Loo voor het Koninklijke Huis is er nog een prototype gebouwd. Deze heeft enige tijd in de winkel Mini-Maten te Utrecht tentoongesteld gestaan en is nu verkocht. De nieuwe eigenaresse heeft grootse plannen voor het huis.
Zodra ik hier meer van weet, geef ik het door.