Poppenhuizen en miniaturen 't Kleine Loo

Het Haagse Huis

Het Haagse Huis is een MDF-bouwpakket.

Het huis meet ca. 50 cm breed, 40 cm diep en heeft een winkelruimte beneden, twee woon-etages met extra wandje en een zolder. Alle lijstwerk, wandjes en drie trappen worden bijgeleverd. Het huis kan ook zonder plint eronder.

Prive

Het Haagse Huis

Mijn eerste echte huis

Het Haagsche Huis kwam in 2000 in mijn leven. Toen kocht ik voor het eerst huizen van anderen in, in plaats van alles zelf te zagen. En ik was direct verliefd op dit markante poppenhuis. Maar ja, als je zelf huizen bouwt, ga je natuurlijk geen poppenhuis KOPEN...

In oktober 2001 werd Janny (toenmalig zakenpartner) het zat dat ik nog altijd geen eigen huis had (echt HELEMAAL geen tijd om voor mezelf te bouwen) en gaf samen met anderen het Haagsche Huis kado op mijn verjaardag. Ik ben er nog altijd erg blij mee.


De casco zat in een avondje in elkaar maar de voorgevel duurde langer. Want ik kon niet kiezen, verf, steen, wat?
Uiteindelijk werd de winkelfront groen geverfd (houten gevel) met okergele accenten, beetje jaren 1920-1940 stijl.

De bijgeleverde sierstrips op de hoeken werden donkergrijs en alle buitenste raamlijsten lichtgrijs, met een spikkeltje om te benadrukken dat het om steen gaat. De binnenkozijnen zijn roomwit (ook de plastic ramen).
De tussenstrips heb ik weggelaten, want ik koos voor steentjes (Richard Stacey, echte steenstrip) vanwege de Hollandse uitstraling en met alle strips erbij bleef er te weinig ruimte voor baksteentjes rond de ramen.

Op het dak liggen zwarte (kunststof) dakpannen (destijds in Heesch gekocht) en tegen de zijwanden zit stucwerk met daaronder stukjes steentjespapier.
Dat effect gebruik ik wel vaker: beetje steentjespapier en daarover heen stucwerk of verf waarbij de steentjes nog een beetje doorschemeren, alsof het stucwerk beschadigd is.
Dat geeft een levendiger effect dan een gladde witte muur.
En zo'n grachtenhuis was meestal helemaal ingebouwd in de straat dus zie je die zijkanten zelden.

Het verhaal

In mijn huizen moet een verhaal zitten. Dat is mijn uitgangspunt om verder in te richten. Daar hang ik alles aan op. Het maakt ook het kiezen makkelijker (ik kan heeeel moeilijk beslissen, want er kan zoveel!)

Opa woont al zijn hele werkzame leven in het huis boven zijn winkel/werkplaats. Ooit was het een drukke winkel, hij repareerde en maakte klokken met veel liefde en geduld.
Maar nu is hij te oud. Zijn vrouw is een aantal jaren terug overleden. Elke week komt een huishoudster om zijn huisje schoon te houden. Dan drinken ze daarna een gezellig bakje thee.

Zijn huis staat vol met een mengelmoes aan meubels, verzameld in zijn lange leven. Oud en nieuw door elkaar.
Tijdsperiode: vanaf zijn jonge jaren 1920 tot heden, ca. 1980.

Veel meubels zijn Haagse Schoolstijlmeubels, gemaakt door HanGoergen. Typerend voor opa is de luie rookstoel, de krantenbakonder de lampekap en de bruine meubelkleur.


De rest van het verhaal en meer fotoos volgen binnenkort (moeten van een oudere serie omgezet worden voor PC).